Een wettelijk kader voor thuishospitalisatie

    juli 28, 2023

    Het KB kadert in het plan van de overheid om alternatieven voor de klassieke hospitalisatie te stimuleren.  Thuishospitalisatie omvat de situatie waarin de zorg kan toegediend worden in de leefomgeving van de rechthebbende met respect van de van toepassing zijnde regelgeving en van de kwaliteits- en veiligheidscriteria, en die, als deze criteria niet kunnen toegepast worden, moet toegediend worden in het kader van een klassieke hospitalisatie of een daghospitalisatie[1]

    Het gaat dus niet om het verder opvolgen van patiënten die eerst in een privékliniek van een specialist zijn behandeld.    De Raad van State wijst er in zijn advies van 27 april 2023 op dat de levering van geneesmiddelen en medische hulpmiddelen door de ziekenhuisapotheek aan een patiënt die op dat moment niet in het ziekenhuis opgenomen is, enkel mogelijk is indien die patiënt voordien een consultatie of behandeling in het ziekenhuis ontvangen heeft. Een consultatie in een polikliniek of een ingreep in een privépraktijk is dus niet voldoende om nadien het KB  thuishospitalisatie te kunnen toepassen.

    Aanpassing van de overeenkomst verpleeginrichtingen-verzekeringsinstellingen

    Ondertussen is ook de overeenkomst verpleeginrichtingen-verzekeringsinstellingen gewijzigd zodat ook de financiering van een behandeling met antibiotica en een antitumorale behandeling in het kader van thuishospitalisatie mogelijk is. In de gewijzigde overeenkomst zijn forfaitaire honoraria voorzien voor o.a.  de arts-specialist en de GMD-houdende huisartsen(praktijk).

    Ziekenhuisapotheek versus publieksapotheek

    Waar een ziekenhuisapotheek in principe enkel geneesmiddelen kon leveren aan patiënten die opgenomen waren in het ziekenhuis, is het met dit nieuwe KB voortaan wel mogelijk voor een ziekenhuisapotheker om bepaalde geneesmiddelen en medische hulpmiddelen af te leveren aan personen die verder behandeld worden in het kader van thuishospitalisatie. Hiervoor gelden specifieke voorwaarden Het moet gaan om geneesmiddelen waarvan de actieve bestanddelen opgenomen zijn in de bijlage bij het KB. Naast het actief bestanddeel, is ook de toedieningswijze uitdrukkelijk opgenomen in de lijst. Deze lijst kan nog aangevuld of gewijzigd worden.

    Uitzonderlijk mogen ook de geneesmiddelen waarvan de actieve bestanddelen niet op deze lijst staan afgeleverd worden door de ziekenhuisapotheek, voor zover zij noodzakelijk zijn om een geneesmiddel met actieve bestanddelen die wel op de lijst staan, toe te dienen.

    Naast geneesmiddelen, zal de ziekenhuisapotheek ook medische hulpmiddelen kunnen leveren aan personen die behandeld worden in het kader van thuishospitalisatie. Het gaat hierbij wel louter om die hulpmiddelen die noodzakelijk zijn voor de behandeling van de leverbare geneesmiddelen.

    Het is aan de ziekenhuisapotheker om de kwalitatieve bewaring van de geneesmiddelen en medische hulpmiddelen te waarborgen tijdens het vervoer naar de plaats waar de zorg verstrekt wordt. Hieruit kan worden afgeleid dat de patiënt in thuishospitalisatie niet naar het ziekenhuis hoeft te komen om zijn of haar geneesmiddelen te ontvangen. De ziekenhuisapotheker dient tevens de nodige instructies en aandachtspunten mee te geven zodat de patiënt de geneesmiddelen kwalitatief kan bewaren.

    De gemachtigde van de minister liet aan de Raad van State weten dat het niet de bedoeling is dat er concurrentie tussen publieksapothekers en ziekenhuisapothekers in de hand wordt gewerkt. Evenmin zou het besluit bedoeld zijn om een monopolie in te stellen voor de ziekenhuisapothekers. De Raad van State stelde evenwel vast dat het ontwerp-KB niet echt aandacht besteedde aan de rol van de publiekapotheker. Hier kwam kritiek op vanwege de Raad van State die zich de vraag stelde of de voorgestelde regeling wel verenigbaar is met het gelijkheidsbeginsel.

    Afspraken op het vlak van gegevensdeling

    Het KB gaat niet in op de wijze waarop gezondheidsgegevens in het kader van de thuishospitalisatie tussen de gezondheidsactoren kunnen worden uitgewisseld. Het spreekt voor zich dat het daarbij van belang zal zijn dat de toepasselijke bepalingen uit zowel de Wet kwaliteitsvolle praktijkvoering als de Algemene Verordening Gegevensbescherming worden toegepast. Dit houdt onder ander in dat goed wordt nagekeken wie bij de verwerking van persoonsgegevens in het kader van de thuishospitalisatie zal optreden als (gezamenlijke) verwerkingsverantwoordelijke.

    Stefaan Callens en Brigje Verhasselt


    [1]Https://www.riziv.fgov.be/nl/professionals/verzorgingsinstellingen/ziekenhuizen/zorg/Paginas/thuishospitalisatie-oncologie-antibioticatherapie.aspx