Nieuwe wetgeving in Vlaanderen voor zorgstrategisch plannen

    mei 09, 2022

    Wil men een goedgekeurd regionaal, thematisch of individueel zorgstrategisch plan verkrijgen, dan is het conform art.3 §1 Besluit van 4 februari 2022 belangrijk dat deze aanvraag steeds via een aangetekende brief en via e-mail wordt ingediend bij het Agentschap Zorg en Gezondheid door de bevoegde beheersinstantie. Bij de aanvraag moeten tal van documenten worden gevoegd. Voor de aanvraag tot goedkeuring van het regionaal zorgstrategisch plan moet bv. ook bewijs van goedkeuring van elk ziekenhuis van het locoregionale klinisch ziekenhuisnetwerk worden gevoegd en moeten er ook bewijzen zijn tot afstemming met de relevante actoren rond preventie, eerste lijn en dergelijke. Complementariteit en afstemming met andere ziekenhuizen is dus essentieel tot goedkeuring van een regionaal zorgstrategisch plan (art. 3§2 tweede lid Besluit 4 februari 2022).

    Het Agentschap onderzoekt dan de ontvankelijkheid van de aanvraag voor een regionaal of thematisch zorgstrategisch plan. Indien de aanvraag ontvankelijk is wordt een evaluatienota opgemaakt. Het kan daarbij zijn dat het Agentschap voor de beoordeling van het locooregioneel of thematisch zorgstrategisch plan bijkomende informatie nodig heeft. In dat geval kan het Agentschap via e-mail bijkomende stukken en inlichtingen opvragen en wordt de looptijd van de termijn geschorst tot het moment dat het Agentschap deze stukken heeft ontvangen. Éénmaal de evaluatienota is meegedeeld aan de aanvrager, heeft die 40 dagen de tijd om een reactienota te mailen naar het Agentschap of het plan grondig te wijzigen. Nadien wordt het ingediend zorgstrategisch plan, de evaluatienota en de eventuele reactienota bezorgt aan de Commissie Zorgstrategie. Deze Commissie adviseert de minister over ingediende regionale en thematisch zorgstrategische plannen. De Commissie bestaat uit elf leden die telkens onder meer bestaan uit vertegenwoordigers uit de ziekenhuissector, de eerstelijnszorg, geestelijke gezondheidszorg een aantal academische experts.

    Binnen de Commissie kan maar geldig advies worden uitgebracht (art.11) voor zover er minstens 6 leden, onder wie de voorzitter of zijn plaatsvervanger aanwezig zijn. Dergelijke vergaderingen  wordt achter gesloten deuren gehouden. Vervolgens wordt zowel het Agentschap als de indiener uitgenodigd om het regionaal of thematisch zorgstrategisch plan uit de doeken te doen ( art.12). Tot slot wordt  een volledig administratief dossier dat bestaat uit 1) het advies van de Commissie Zorgstrategie, de evaluatienota, de eventuele reactienota en eventuele bijkomende stukken doorgestuurd naar de minister ( art.15). Binnen de 30 dagen na ontvangst beslist de minister over de volledige, gedeeltelijke goedkeuring of afkeuring van het zorgstrategisch plan en deelt deze beslissing mee via aangetekende brief aan de aanvrager.

    In geval van een individueel zorgstrategisch plan wordt binnen de 120 dagen na de ontvankelijkheidsverklaring aan de aanvrager een goedkeuring van het plan of een voornemen tot weigering van goedkeuring bezorgd.  Tegen dit voornemen tot weigering kan de aanvrager binnen de 30 dagen na ontvangst ervan een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij de administrateur-generaal van het Agentschap. De aanvrager kan daarin vragen om gehoord te worden door de adviescommissie. De behandeling van dit bezwaarschrift vindt plaats conform hoofdstuk 3 van het Besluit van 12 juli 2013 betreffend de adviescommissie voor Voorzieningen van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.


    Emma Van de Voorde