''Lessons learned and ways forward'', naar een grotere impact van de Europese Unie

    januari 11, 2021

    Het rapport maakt deel uit van en ondersteunt het proces om de Europese Unie in de toekomst beter voor te bereiden op toekomstige gezondheidsbedreigingen. Het rapport baseert zich op de lessen die kunnen worden getrokken uit de coronacrisis alsook de voorgaande pandemieën en formuleert op basis daarvan verschillende aanbevelingen. De eerste en voornaamste categorie van aanbevelingen betreft het voor-zijn en voorkomen van een nieuwe gezondheidscrisis. Hierbij gaat het onder meer over het ondersteunen van bijvoorbeeld onderzoek naar opkomende infectieziekten, vroegtijdige opsporing en de ontwikkeling van reacties op pathogenen die potentieel epidemieën en pandemieën kunnen versnellen. Het onderzoek dat wordt geviseerd betreft zowel multi- als interdisciplinair onderzoek naar preventie, paraatheid, de impact en effecten van pandemieën waarbij rekening wordt gehouden met veelzijdige maatschappelijke aspecten.

    Een andere aanbeveling, die gekoppeld kan worden aan een pijnpunt dat sterk naar voor kwam in de huidige COVID-19 pandemie, betreft de coördinatie tussen de verschillende lidstaten. Er wordt in dit kader voorgesteld om een permanent EU orgaan op te richten voor gezondheidsbedreigingen- en crisissen. Het orgaan zou bevoegd zijn om te communiceren en samen te werken zowel met de bevoegde nationale instanties alsook de internationale instanties. Bovendien wordt een ‘early-response’ mechanisme naar voor geschoven dat de strategie (testen, tracing, isolatie,…) in het kader van een epidemie of pandemie beschrijft. Het gaat tevens over een betere coördinatie van R&D in het kader van de implementatie van medische tegenmaatregel alsook in het kader van sociale maatregelen tijdens een pandemie of een epidemie.

    Ook wordt er voorzien in een aanbeveling waarbij de lidstaten zouden moeten worden aangemoedigd op verschillende vlakken opdat de systemen van paraatheid en beheer kunnen worden versterkt. Het gaat hierbij voornamelijk over het garanderen van toegang tot gezondheid en essentiële producten voor iedereen. Een systeem van effectieve risicocommunicatie en het aanpakken van desinformatie moet daarnaast ook worden verwezenlijkt.

    Tot slot worden er bepaalde aanbevelingen gedaan met betrekking tot het behoud van de fundamentele rechten, de versterking van sociale rechtvaardigheid in tijden van pandemie en een solidaire en duurzame manier van leven.

    Het rapport bevat verschillende mooie aanbevelingen die kunnen bijdragen tot een betere aanpak van toekomstige gezondheidscrisissen.

     

    Bron: https://op.europa.eu/en/publication-detail/-/publication/a1016d77-2562-11eb-9d7e- 01aa75ed71a1/language-en/format-PDF/source-171481573

     

    Sofie De Wilder